vrijdag 4 september 2009

Many... and lots of...

Als je mensen hoort spreken over Sipadan zijn dit de woorden die ze het meest uitspreken en we hebben het met eigen ogen mogen ervaren. Het is zo! Na onze 2 duiken bij Siamil zagen we op de planning onze namen staan voor 4 duiken op Sipadan. Yes! 's Avonds onze sunset-dive gedaan om de mandarijnvisjes (zie foto 1) te zien dansen. Onze gids wist perfect waar we ze te zien zouden krijgen en het schouwspel was wondermooi. De kleine visjes voerden hun nummertje op terzijl iets verder een kleine octopus zich van zijn "beste" kant liet zien. Hij veranderde fenomenaal snel van kleur en vorm. Hij nam de kleur aan van het koraal waarop hij zat en zelfs het zwart-wit patroon van de visjes waarop hij jaagde. Gisteren moesten we dus om 5u30 vertrekken voor onze dag Sipadan. Tijdens de vroege uurtjes is de kans het grootst om de giant bumphead parrotfish te zien. Dan hoor je op de boot dat er mensen zijn die liever in hun bed waren blijven liggen... ik had het niet willen missen. Onze eerst duik op barracuda point was direkt een succes. We werden gedropt recht boven de school parrotfish. We kregen binnen het halve uur ook nog de green turtle (zie foto 2) en de hawksbil turtle, een grote school jackfish, lots of andere kleinere vissen in alle kleuren en vormen, witpunt rifhaaien, grijze rifhaaien en een grote school barracuda's.
Ik durf geen schatting doen van hoeveel het er waren, want ik kan er gemakkelijk 100 naast zitten. De foto geeft een beetje het beeld weer (zie foto 3).Wat de haaien betreft, de meesten waren niet groter dan 1,5m. We hebben er ook 1 zien passeren die om en bij de 2,5m was, een grijze rifhaai. Toen we eergisteren naar een video keken van een groep die ook op Sipadan was geweest, was 1 van de vrouwen van de duikers bijna van haar stoel gevallen toen ze zag dat haar man vlak bij zo'n haai had gedoken. Die had haar blijkbaar gezegd dat ze alleen maar kleine haaitjes gingen zien. Niet dus. De nog grotere haaien hebben we niet gezien, want die kom je pas tegen als je 50m of dieper duikt en we beperken ons hier tot dieptes van maximum 30m. Een andere keer misschien...
Onze laatste duik op Sipadan was een kopie van de eerste, maar dat vonden we helemaal niet erg. Onze andere 2 duiken waren vooral de schilpadden en de haaien (een school van 20-tal kleine haaien) de hoofdrolspelers. Het zicht was wel niet zo goed dan we ons hadden voorgesteld, maar de many's en de lots of's kan je moeilijk onder woorden brengen. Vandaag hebben we het iets rustiger aan gedaan. 2 duiken op Mabul. De 2de duik onder andere de vreemde flying gurnard gezien, een soort koffervis met vleugels en pootjes. Straks staat er nog een nachtduik op het programma en we hebben nog maar eens geluk, want we staan er voor onze laatste dag nog eens op voor Sipadan! Op aanvraag van mijn buddy geef ik jullie nog deze laatste foto mee van een ghost pipe fish (zie foto 4), gezien tijdens 1 van de duiken op Siamil, een prachtexemplaar.

2 opmerkingen:

  1. dag rik en christel,

    dat ziet er allemaal prachtig uit !!!! zo te lezen, hebben jullie niets te kort. lekker eten, prachtige natuur, schoon beestjes,groot en klein !!
    geniet nog ten volle van de laatste week van al het mooi's boven en onder water !!

    vele groetjes , moeke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. WOAW!!!! Dat was wat er bij mij ook een tiental keer uitkwam. Prachtig allemaal! Jullie zijn je hartje aan het ophalen! Geniet er met volle teugen van! Nog veel plezier voor deze week!

    De eindelijk-op-hun-plaats-zitters ;-)

    BeantwoordenVerwijderen