woensdag 2 september 2009

Feestvieren in de jungle

Die dag in Sepilok hebben we zowel 's morgens als 's namiddags gaan kijken naar het voederen van de oerang utans. Het was daar wel een heel stuk drukker dan in Kuching en we stonden er ook iets verder af, maar ze blijven wel intrigerend. Vooral de jonge exemplaren stalen de show met hun speelse buien. 's Anderendaags hebben we eerst een verfrissende duik genomen in het zeer propere zwembad van het jungle resort. Normaal gezien kwamen ze ons dan net na de middag oppikken voor ons 3-daags verblijf op de Kinabatangan rivier. Een half uur nadat ze ons ten laatste kwamen oppikken, dan maar gebeld en blijkbaar hebben ze een uur staan wachten aan de andere receptie dan waar wij stonden te wachten. We werden dan, ongeveer 2 uur later dan voorzien, afgezet in Kampung Bilit, aan de oevers van de rivier. Aangekomen aan de Nature Lodge kregen we zelfs geen tijd om in te checken, we moesten direkt de boot in voor onze eerste river-cruise. Die rit hebben we enkele grote groepen proboscis-apen en makaken gezien. Die hingen in de bomen te zwieren, tot soms enkele meters van onze boot. 's Avonds hebben we ook de nachtwandeling meegedaan, maar veel meer dan slijke schoenen hebben we er niet aan over gehouden. De meeste zaken waren ons al bekend van in Gunung Mulu NP. De dag erop om 6u terug de boot in voor een river-cruise. Weer een succes hoor, want dit keer ook nog de oerang utan (deze keer dus in het wild) en de hornbill gezien. De voormiddagwandeling van 3uur was ook weer vooral een modderige bedoening. We mochten ook innig kennismaken met de moeilijk te verwijderen, slijmerige bloedzuigers. Eigelijk zijn het gewoon heel rare beestjes, die in het slechtste geval niet meer dan een muggebeet achterlaten. We hadden wel het geluk dat we net tijdens de nationale feestdag van Maleisie ginder waren, want de volgende maaltijden werden we ongelooflijk in de watten gelegd en was de tafel en het interieur prachtig versierd (zie foto 1)!
Vlak na de middag even rusten en dan terug de boot in. Toen werd de jacht op de olifanten geopend. Onze gids zou er voor zorgen dat we een good picture van de pygmee olifant zouden kunnen maken. Na 10 minuten was er een andere publiekslieveling, een krokodil liet zich even opmerken, maar verdween daarna langzaam onder water. Er werd ons wel weer een oerang utan voorgeschoteld, maar ondanks zelfs een landelijke zoektocht was er geen olifant te zien. Misschien morgen dan... Vlak voor het avondeten kwam onze gids ons melden dat er een olifant was gesignaleerd niet ver van onze verblijfplaats vandaan. Wij in de schemerdonker de boot in, en ja hoor, ietsje later stonden we er vlak bij. We hadden er eigelijk geen rekening mee gehouden dat we ze zouden zien. Onze terecht trotse gids had dankzij zijn inspanningen ons deze onvergetelijke ervaring kunnen bezorgen. Iedereen was echt in de wolken! Na een goeie nachtrust volgde weer onze morning river-cruise. Toen we passeerden op de plaats waar we de avond ervoor de olifanten hadden gezien, zagen we een echt slagveld... ietsje verder stonden ze weer te paraderen in al hun glorie (zie foto 2)! We hebben echt wel veel geluk gehad om ze zo mooi in beeld te krijgen.


Met spijt in het hart moesten we deze prachtige lokatie en de enthousiaste crew van de Nature lodge verlaten voor ons volgende avontuur. Normaal gezien zouden we nog 1 nacht in Sepilok verblijven, maar we beslisten om direkt door te reizen om zo snel mogelijk op Mabul te kunnen zijn voor onze duikvakantie. Na een paar lange en vooral 1 dolle rit zijn we 's avonds aangkomen in Semporna en hebben we daar overnacht in Lee's Guesthouse. 's Avonds de mensen van Mabul Resort nog gecontacteerd en deze morgen konden we al met de ferry van 9 uur vertrekken naar het eiland. Ondertussen zijn we hier dus al een hele dag en hebben we onze keuze van direkt door te reizen nog niet beklaagd. We werden direkt gebriefd over de werking van SMART (Sipadan MAbul ResorT) en onze naam stond al op de dagplanning genoteerd. We moesten ons al reppen om ons klaar te maken voor de eerste duik bij Kapalai. Wat hebben we zoal gezien: een kanjer van een schildpad, murenen, koraalduivels, ghost pipe fish, krokodilvissen, schorpioenvissen en zoveel meer. Het zicht was niet super, maar het aantal vissen en de soorten waren niet te tellen. Duik 2 werden we gedropt niet ver van het eiland Mabul zelf. Weeral een weelde aan leven (schildpadden, trompetvis, krokodilvis,...) en mooie stukken koraal. We hebben er dan ook ineens van geprofiteerd een nachtduik te doen op het huisrif (zie foto 3). Tja, moet ik het nog zeggen dat we weer oh zo veel gezien hebben?
Onze kamer is prachtig met eigen balkon, het eten is super en de mensen weer superenthousiast en zeer vriendelijk. Alles wordt hier bijna voor ons gedaan, enkel ademen moeten we nog zelf doen. Voorlopig staan we er nog niet op voor Sipadan. Morgen 2 duiken op Siamil en 1 op Mabul en 's avonds een zoektocht naar de mandarijnvisjes. Nu gaan we terug genieten van dit stukje paradijs!

2 opmerkingen:

  1. Woaw, Rik en Christel, ik geniet mee van jullie prachtige schrijfsels. Ik ben precies een stukje mee op vakantie. Tof dat er ook een foto op stond waar jullie te zien zijn, zodat we jullie gezicht niet vergeten ;-))
    Blijf genieten, blijf jullie zintuigen gebruiken,... Nog veel plezier!
    Griet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Trap niet op de koraalduivel!

    Geniet nog van jullie prachtige vakantie.

    Groeten,
    Mario

    BeantwoordenVerwijderen