zondag 13 september 2009

De slotweek

De zee was dit keer een stuk woeliger dan de vorige uitstap naar Sipadan. Wat normaal gezien 20 minuten zou duren duurde nu een eeuwigheid, of toch bijna een uur. De 3 japanse vrouwen die meevaarden waren dit duidelijk niet gewoon. Ik geef toe dat wij ook wel blij waren toen we aankwamen op Sipadan. Eerst even ons gaan registreren (het aantal duikers is op dit eiland beperkt tot 120 per dag en dat wordt dagelijks geocntroleerd) en dan klaarmaken voor de eerste duik op Barracuda Point. Geen bultkoppapegaaivissen deze keer, maar wel weer haaien (zie foto 1), scholen makreel, barracuda's en schildpadden.
Onze andere twee duiken waren Turtle Patch en Drop Off. Onze laatste was wel speciaal door het grote aantal schildpadden dat we gezien hebben. Constant zagen we er wel 1 hangen, liggen, zwemmen of slapen. Zeer mooi, en soms kon je er tot op enkele decimeters dicht bij komen. We waren dan ook voldaan toen we over de bijna spiegelgladde oceaan terug naar Mabul vaarden. De japanse vrouwen geloofden niet dat we na 20 minuten reeds terug aan de jetty waren, ze dachten dat we een ander eiland gingen bezoeken. 's Avonds hebben we onszelf nog getrakteerd op een lekker glaasje wijn om deze meer dan geslaagde duikvakantie af te sluiten. Onze terugkeer met de bus naar Sandakan duurde wel lang (6 uur in totaal). Vooral veel gerust tijdens onze busreis. De rest van de dag hebben we in Sandakan de buurt wat verkend. Veel heeft deze stad niet te bieden... De dag erna zouden we om 10u worden opgepikt om naar turtle island te gaan... wij stonden te wachten, de bus van het reisagentschap was op tijd, maar wij stonden niet op de lijst van passagiers, of toch niet die van die dag. Bleek dat we ons een dag hadden vergist. Alles was volgeboekt voor vandaag en er was geen mogelijkheid meer om tijdens deze reis eierleggende schildpadden te zien en de kleine schilpadjes over het strand nar de zee te zien kruipen. Het was wel een grote ontgoocheling, maar je hebt niet veel tijd om stil te zitten en we kregen een alternatief aangeboden: 1 nacht op de Kinabatangan River. We hadden dit al wel gedaan, maar bij gebrek aan andere aktiviteiten hebben we direkt toegezegd. Schildpaddeneiland zetten we dus terug op de planning voor 1 van onze volgende reizen. Het is wel een troost dat we de schilpadden goed hebben gesponsord. Onze niet voorziene uitstap was wel dik in orde. Zowel de proboscis apen, de langstaart makaken, de oerang utan en zelfs de olifant waren hier terug aanwezig. Vorige keer hadden we maar een kleine glimp van de krokodil kunnen zien, maar dit keer hebben we verschillende keren de krokodil voor langere tijd kunnen bestuderen (zie foto 2).
1 van de olifanten die we hebben gezien vond het nodig om voor onze neus een bad te pakken. We hebben nieuwe dingen gezien en ergens ook wel een beetje logisch, want het was ook een ander stukje van de rivier. Na Sandakan vlogen we door naar KL. We kwamen 's avonds laat toe in Kuala Lumpur. Direkt gaan slapen was de boodschap om 's morgens vroeg op te staan. We hadden een guesthouse gekozen vlakbij het centrum van KL. En dat was een goeie keuze, want de luchthaven ligt 75km van het centrum. Een blitsbezoek met een wandeling langs de Petronas-torens (zie foto 3) en een beklimming naar de KL-tower voor een overzicht van de stad.
Het was wel de moeite om deze stad eens te bezoeken. Veel tijd hadden we niet om de hele stad door te trekken, want 's namiddags vlogen we al door naar Singapore. Deze keer overnachten we in de wijk little india, welke een heel stuk gezelliger is dan de buurt rond chinatown, waar we vorige keer verbleven. Een boottochtje bij nacht op de rivier Singapore leerde ons nog wat geschiedenis over de stad. De vele lichtjes van de wolkenkrabbers in de stad en de restaurantjes aan de oevers van de rivier maakten het een kleurrijke bedoening (zie foto 4).
Onze laatste dag hebben we besteed aan winkelen in de verschillende grote tot nog grotere winkelcentra en een aperitiefje in de bar op de 71ste verdieping van het Swiss-hotel met prachtig uitzicht over de stad. Een leuke afsluiter van een fantastische reis. Toen we 's avonds op de luchthaven arriveerde bleek dat onze terugvlucht was verlaat van 23u05 naar 1u35. Voor ons was dit niet zo erg omdat we in Londen toch 7 uur moesten wachten voor onze vlucht naar Brussel. Toen we gingen inchecken bij Qantas gingen ze toch eens kijken of ze ons niet op een vroegere vlucht konden zetten en 10 minuten later kwam ze terug met het goede nieuws dat we reeds om 22u35 konden vertrekken en dat we in Frankfurt moesten overstappen om dan om 8u30 in Zaventem te landen. Geen 7 uur wachten dus in Londen! Dat was geweldig nieuws. We hebben dus al uitgebreid kunnen vertellen dit weekend en nog wat kunnen genieten van onze laatste verlofdagen. Morgen worden we terug geconfronteerd met de realiteit en moeten we terug aan het werk, centjes verdienen voor onze volgende grote reis, die waarschijnlijk richting Afrika zal gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten